Internationell fotboll

Fotboll har alltid varit populärt i Sverige och det stora utbudet av TV-sända matcher har gjort att det går att följa de bästa serierna från flera andra europeiska länder. De bästa fotbollsspelarna i världen tenderar att spela för europeiska klubbar som spelar i någon av Premier League, La Liga, Serie A eller Bundesliga.De flesta lagen från de bästa ligorna har också hängivna supportrar över hela Europa. Det kan du inte minst märka på de många matchtröjor du kan få se på en sportpub över en helg. Dessa behöver inte beställas från utlandet utan finns numera även i svenska webbshoppar som exempelvis Supporterprylar.se. Det finns en mängd olika supporterprodukter att välja mellan.

Premier League

Enligt UEFA är den engelska förstadivisionen den bästa i världen. Den engelska ligan är förmodligen den mest populära utländska ligan i Sverige. Förutom högklassig fotboll beror det även på att engelsk fotboll har en långvarig tradition av att visas i svensk TV. Tipsextra visades till 1995 och lockade svenska fotbollsfans som ville ha möjligheten att se fotboll även under vintern. Att tillbringa lördagarna framför TV:n med stryktipskupongen blev en tradition för många fotbollsälskare och intresset för serien har hållit i sig. Däremot förlorade Tipsextra många tittare när alla matcher inte längre spelades på lördagen vilket medförde att tittarna inte längre fick sitt tipsresultat under programmets gång och det lades därför ner.

La Liga

Spaniens förstadivision hör till de bästa i världen. Kanske överträffas den endast av Premier League. Lag som Real Madrid, FC Barcelona och förra säsongens vinnare, Atletico Madrid har fans över hela världen. När det kommer till kvaliteten på spelarna har La Liga de absoluta toppspelarna, med namn som Lionel Messi och Cristiano Ronaldo.

Serie A

Italiens högsta division har länge varit speciell för fotbollsintresserade svenskar. Det var till Italien och AC Milan som Sveriges första fotbollsproffs, Gunnar Nordahl, värvades. Senare bildade han tillsammans med Gunnar Gren och Nils Liedholm den fruktade Gre-No-Li-trion. Succén beredde vägen för ytterligare svenskar som gjorde italiensk seriefotboll populär i Sverige. Inte minst Zlatan Ibrahimovics framgångar i AC Milan ökade intresset.

Bundesliga

Tyskland är nyblivna världsmästare och de flesta spelarna i det tyska landslaget spelar också till vardags i tyska förstadivisionen Bundesliga. Många av landslagsspelarna plockades från Borussia Dortmund och Bayern München. Det är också dessa två lag som brukar dominera ligan. Manuel Neuer, Thomas Müller, Bastian Schweinsteiger och VM-finalmålskytten Mario Götze spelar alla för Bayern München